Néti - výplach nosu solným roztokem

Néti - proplachování nosu solným roztokem

  • je jednoduchá, levná, lidstvem prověřená a chytrá výzbroj proti bakteriálním a virovým infekcím
  • zajistí volný dech a více energie
  • pomůže proti unavujícím alergickým rýmám a nepříjemným chronickým zánětům nosních dutin
  • čistí nos a sliznice

 

Co je néti?

Néti nebo také džala néti, jala néti či solná laváž nosu, výplach nosu, neboli nosní sprcha. Je jednoduchá a velmi účinná technika propláchnutí nosu solným roztokem. Odstraní ze sliznic prachové částečky, pyly, suché kousky hlenu a jiné nečistoty, které zde ulpívají.

konvička na výplach nosu

K čemu je solná laváž nosu dobrá?

K tomu, abyste se zmírnili alergické rýmy, vyhnuli se chronickým zánětům dutin, měli zbraň proti virovým a bakteriálním infekcím, zažili prostor čistého nosu, volného dechu. Hlubším a klidnějším dýcháním získáte lepší koncentraci, tělesnou vitalitu, tělo lépe regeneruje, máte více energie a stráte se tak přirozeně o své zdraví.

Jak to funguje?

Znečištěné ovzduší, prašné prostředí, změny teplot, stres, infekce a jiní „bubáci“ zvyšují tlak na odolnost nosní sliznice. Nosní hygiena, tedy výplach dutiny nosní solným roztokem, pomůže odstranit hleny, prach, nečistoty, alergeny a infekční částice z nosu a zlepší průchodnost dýchacích cest. Solný roztok zvlhčí sliznici, pomůže její rychlejší regeneraci, zlepší činnost řasinek, uvolní tzv. „zadní rýmu“. Nosní sprcha propláchne nos a tím zmírní obtíže.

Co je k tomu potřeba?

Tři jednoduché věci

- konvička na výplach nosu

- slaná voda

- 3 minuty vašeho času.

Jak se to dělá?

 Jednoduše.

  1. Do 1 litru vlažné vody (pro milovníky přesných návodů teplota cca 38–40 °C) nasypte 1 čajovou lžičku mořské soli Mar Menor a nechte rozpustit. Solný roztok nalijte do néti konvičky.
  2. Nahněte se nad umyvadlo a zastrčte užší stranu konvičky do pravé nosní dírky (tím se nosní dírka uzavře). Nakloňte hlavu k levé straně a mírně dopředu, aby voda mohla vytékat do levé nosní dírky. Dýchejte otevřenými ústy.
  3. Když proteče nosem obsah konvičky, vyndejte ji a krátkým rychlým silným výdechem  vyfrkněte vodu nejdříve pravou a potom levou nosní dírkou a nakonec oběma nosními dírkami současně.
  4. Pak zasuňte konvičku do levé nosní dírky a nakloňte hlavu doprava tak, aby voda mohla vytékat pravou nosní dírkou. Potom se zbylá voda opět vyfrkne stejně jako předtím. Je důležité, aby ústa zůstala otevřená a pokud roztok teče do úst, přitáhněte bradu lehce ke krku.

 

Jak často se nos proplachuje?

Při prevenci stačí 1x denně, pokud ale pracujete v prašném prostředí nebo bydlíte ve městě, můžete proplachovat 2-4x denně.

Je nosní sprcha vhodná i pro děti?

Ano, pro ty, které tuto jednoduchou techniku zvládnou, je vhodná. Věková hranice je cca 5 let a výše.

Jaké další květy nosí néti?

Pokud si každý den uklidíte svůj nos, výrazně tak ovlivníte své dýchací možnosti, získáte účinnou nenávykovou zbraň v prevenci proti rýmě, zánětům nosních či čelních dutin, zmírníte nebo úplně odstraníte sennou rýmu. Zlepší se vám i činnost všech smyslových orgánů v oblasti hlavy. Čistá lebka pak přinese prostor pro lepší schopnost koncentrace, omezí bolestí hlavy.